LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin este gata de negocieri cu toți cei implicați în privința Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin este gata de negocieri cu toți cei implicați în privința Ucrainei

Este a 307-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Vladimir Putin a afirmat că este pregătit să negocieze cu toți cei implicați în procesul de soluții acceptabile în ceea ce privește războiul din Ucraina.

FOTO Profimedia

UPDATE 05:30 Moscova a lansat peste 4.500 de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei în 2022

Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice ruseşti împotriva ţării de la începutul anului, a acuzat luni un oficial ucrainean, relatează AFP.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune "My-Ukraine", Ilia Vitiuk, şef al departamentului de securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), "ţara agresoare lansează în medie peste zece atacuri cibernetice pe zi. Din fericire, societatea ucraineană nici măcar nu ştie de o mare parte dintre ele".

"Am intrat în 2022 cu opt ani de experienţă de război hibrid. (...) În momentul invaziei, eram deja pregătiţi pentru cele mai rele scenarii", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, aproape 800 de atacuri cibernetice au fost înregistrate în 2020, peste 1.400 în 2021, iar în 2022 acest număr s-a triplat.

UPDATE 04:00 Forţele ucrainene resping atacuri ruseşti în jurul oraşului Bahmut, în Doneţk

Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk (est), potrivit Statului Major ucrainean, relatează luni dpa.

Potrivit Statului Major, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi, relatează Agerpres.

Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, sud, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene.

UPDATE 02:00 Putin susține că este gata de negocieri cu toți cei implicați în privința Ucrainei

Vladimir Putin a afirmat că este pregătit să negocieze cu toți cei implicați în procesul de soluții acceptabile în ceea ce privește războiul din Ucraina.

"Nu cred că este atât de periculos, cred că ne îndreptăm în direcţia corectă, protejând interesele noastre naţionale şi interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi pur şi simplu nu avem altă opţiune decât să ne protejăm cetăţenii", a declarat Putin.

"Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în acest proces soluţii acceptabile, dar depinde de ei. Nu noi suntem cei care refuzăm să negociem, ci ei.", a adăugat liderul rus potrivit news.ro .

Replica ucrainenilor nu a întârziat să apar. Consilierul prezidențial al Ucrainei Mikailo Podoliak a scris pe rețelele de socializare că "Putin trebuie să revină la realitate".

UPDATE 00:00 Ocupanți ruși au fost capturați în Donețk, afirmă Zelenski

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ocupanți ruși au fost capturați în regiunea Donețk. Acest lucru le permite ucrainenilor să negocieze eliberarea mai multor cetățeni ucraineni.

“Primul punct. Linia frontului. Bakhmut, Kreminna şi alte zone din Donbas, care necesită acum forţă şi concentrare maximă.

Situaţia de acolo este dificilă, acută. Ocupanţii folosesc toate resursele disponibile - şi sunt resurse semnificative - pentru a reuşi cu greu măcar un mic avans.

Şi le mulţumesc tuturor băieţilor noştri care îşi menţin poziţiile ferm, sunt puternici şi găsesc oportunităţi nu numai ca să nu piardă nimic, ci şi să-i alunge pe ocupanţi.

Astăzi vreau să felicit a 10-a brigadă de asalt montan pentru capturarea ocupanţilor din regiunea Doneţk. Este foarte important. Acest lucru ne va permite să eliberăm mai mulţi ucraineni.

De asemenea, felicit brigăzile 80 şi 95 pentru distrugerea cu succes a forţei inamice în direcţia Lîman. Bravo, băieţi! Cu cât ocupanţii pierd mai mult, cu atât câştigăm cu toţii mai mult timp pentru Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski.

“Al doilea punct. Sectorul energetic

Vreau să mulţumesc tuturor angajaţilor companiilor energetice, tuturor echipelor de reparaţii pentru faptul că sâmbătă şi duminică - în Ajunul Crăciunului şi de Crăciun – a fost posibil să le dăm oamenilor mai multă energie.

Desigur, este în continuare deficit. Sunt întreruperi. Începând din această seară, aproximativ 9 milioane de oameni sunt deconectaţi în diferite regiuni ale Ucrainei. Dar numărul şi durata întreruperilor de curent scad treptat. Le sunt recunoscător tuturor celor care au făcut posibil acest rezultat.

Astăzi am avut o întâlnire specială cu oficiali guvernamentali cu privire la situaţia din sfera energiei şi ceaa a infrastructurii. Ne pregătim pentru anul următor – nu doar pentru lunile de iarnă. Sunt ameninţări pe care trebuie să le eliminăm. Sunt paşi care trebuie făcuţi. Şi statul cu siguranţă îi va face”, a adăugat liderul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia